Hotelvastgoedtransacties 2014

Nu wij aftellen naar de laatste dagen voor Kerst en Oudjaar 2014, kan de balans al worden opgemaakt van de meest aansprekende hotelvastgoedtransacties, zowel in positieve als in negatieve zin. Maar ook iedere ‘negatieve zin’ heeft een positieve keerzijde: wie het kerstdiner in het Kurhaus wil nuttigen, hoeft niet voor een gesloten deur te staan!

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

2014 werd een jaar van meer: meer transacties, grotere transacties, maar ook van meer negatieve berichten. Zoals ooit is onderzocht: aan het einde van een crisis gaan het meest aantal bedrijven failliet, niet in het begin. Hopelijk kunnen wij hier dan ook uit concluderen dat de crisis nu echt ten einde is en het tij definitief keert.

Bij de ups noemen wij de 5 meest bijzondere, grootste transacties van dit jaar.

Amstel Hotel

Wederom een transactie tussen eigenaren in de Arabische wereld. De portefeuille waarin ook het Amstel Hotel is opgenomen wisselt wederom van eigenaar en komt nu in hand van het fonds gelieerd aan de staat Qatar. van Kuwait. De toegekende waarde wordt vermeld met circa euro 800.000 euro per kamer, maar moet bezien worden in de internationale transactie met meerdere hotels.

NH Amsterdam City Center

Vanzelfsprekend weer een groter hotel in Amsterdam, verkocht door NH Hotels. NH verkoopt ook een deel van haar aandelen aan een strategische Chinese investeerder. Het hotel in Amsterdam aan de Stadhouderskade wordt terug gehuurd door NH en het vastgoed wordt verkocht voor € 52,4 miljoen (circa €  160.000,- per kamer).

Radisson Blu

Nog een Amsterdams hotel wordt verkocht en wel het Radisson Blu met ruim 252 kamers. Dit hotel wordt gekocht door een fonds van de Duitse belegger Union, ook de eigenaar van het Crown Plaza op de Amsterdamse Zuid-as.

Holiday Inn Amsterdam en Crown Plaza Hoofddorp

In een transactie zijn twee hotels verkocht door Ivanhoe Cambridge aan Apollo Global Management. Bij de grotere transacties dus ook een transactie van een hotel buiten Amsterdam.

Accor Hotels

De grootste en meest opzienbarende transactie was die van Accor die de hotels terugkocht dir jaren eerder werden verkocht aan Moorpark. De totale transactieprijs voor de 86 hotels die Accor terugkoopt is bekend gemaakt als € 722 miljoen. 19 hotels waren in Nederland gelegen.

Naast mooie en grote aankopen waren ook een aantal transacties die het nieuws haalde om een andere reden. Deze 5 downs van 2014 waren

Zaltbommel

Gelegen bij de snelweg van Utrecht naar Den Bosch moet Apollo concluderen dat de omstandigheden niet dusdanig zijn om door te gaan met het hotel te Zaltbommel en failleert de dochtervennootschap. De plaats Zaltbommel mist haar zwembad voor de zwemles van de plaatselijke jeugd.

Golden Tulip Arnhem-Velp

Het altijd prominent aan de rotonde gelegen hotel, bij de afslag Velp aan de A12 gelegen, en ooit een bijzonder populaire afspreek en vergaderlocatie sluit haar deuren om te worden herbestemd tot een

Overnachtingslocatie voor werknemers uit de oostelijke buurlanden.

De Wiemsel

Een bekendheid door heel Nederland moet gedwongen de deuren sluiten. De snel genoemde kandidaat koper moet later al weer bekennen dat de de financiering niet rond krijgt en wordt geconfronteerd dat het niet eenvoudig is anno 2014 de benodigde lening toegekend te krijgen. Wellicht dat voor het einde van het jaar toch een transactie plaats vindt.

Best Western Art Hotel Rotterdam

Van dezelfde exploitant ziet Best Western twee hotels verdwijnen van haar aangesloten hotels. In 2014 is dat het Best Western Art Hotel te Rotterdam waarvan het vastgoed in handen is van een woningbouwvereniging. Met 210 kamers een hotel van een aanzienlijke grootte.

Kurhaus

Met stip op nummer 1 vanwege alle media aandacht vanzelfsprekend het Kurhaus te Scheveningen. Langjarig verbonden met de naam Steigenberger, maar deze heeft plaats moeten maken voor de ambities van Amrath.

In de transactie update van Invast Hotels die besproken, in de augustus uitgave van Hospitality Management, sprak ik de hoop uit voor een Nederlandse koper voor het Kurhaus in Scheveningen. Ik ben verheugd dat Amrath die Nederlandse koper is geworden en hoop dat zij het Kurhaus de grandeur in 2015 gaan teruggeven die het gebouw verdient !

INVAST HOTELS • Holland hotel research